Sjoelbak van Tentje-huren.nl

 

De spelregels:
Sjoelen wordt gespeeld met houten schijven op een houten sjoelbak met aan weerszijden twee opstaande randen en aan het eind van de bak vier poorten.
Het is de bedoeling dat de schijven door de poorten van de sjoelbak worden geschoven.
Nadat alle sjoelschijven zijn geworpen, worden degene die niet in de poorten terecht zijn gekomen gebruikt voor de tweede beurt.
Als er na deze tweede beurt wederom schijven zijn die niet in de poorten van de sjoelbak terecht zijn gekomen, worden deze gebruikt voor de derde beurt.
Na deze derde beurt worden de punten geteld.
Om bij het sjoelen te bepalen of een schijf wél of niet geteld mag worden als hij bij de opening van een poort ligt geldt dat de steen in zijn geheel de poort moet zijn gepasseerd.
Dit zijn de regels van het sjoelen zoals die bij officiële wedstrijden wordt gehanteerd.
Een niet-officiële methode is het schuiven van de wijsvinger langs de poorten. Schuift de schijf er alsnog in, dan geldt een punt, anders niet natuurlijk.
Komt een sjoelsteen geheel of gedeeltelijk op een andere steen in de sjoelbak te liggen tijdens het spel, dan spreken we bij het sjoelen van een 'bok' en mag deze steen niet meer opnieuw worden geworpen. Wanneer een steen tijdens het spel uit de sjoelbak of uit de vakken springt, dan geldt hetzelfde.
De lat, die zich bij het werpgedeelte bevindt, wordt gebruikt als markering voor het werpgedeelte van de sjoelbak. De spelregels zijn: tot hier mag men werpen.


De puntentelling van het sjoelen:
De poorten van de sjoelbak hebben waardes van 1 t/m 4. Als er in elke poort een steen zit, dan is de waarde niet 10, maar levert je een puntentotaal op van 20. En uiteraard: in elke poort 2 sjoelschijven betekent 40 punten met sjoelen. In totaal kan er met 30 stenen maximaal 148 punten gehaald worden. 7 sets van 4 in alle poorten (=7x10x2=140). Hierbij zijn dan 28 stenen gebruikt. Met de 2 andere stenen kun je dan nog maximaal 2x4=8 punten halen. Dit brengt de maximale sjoelscore op 148 punten.


 

 
© 2009 - Tentje-huren.nl