Betekenis van bloemen.

Bloemen hebben vaak een belangrijke plek bij een uitvaart. Vaak in grafstukken, maar bloemen worden ook wel eens uitgedeeld tijdens de afscheidsceremonie. Rode rozen komen vaak voor, maar ook witte, gele en champagnekleurige rozen zijn populair. Hieronder leest u meer over de betekenis die bloemen uitdragen. Iedere bloem heeft een eigen betekenis, dus zeg meer met bloemen.

Aronskelk, Calla        - De maagd Maria
Amaryllis                   - Betoverende schoonheid
Camelia                    - Schoonheid
Jasmijn                     - Vriendschap en naastenliefde
Witte chrysant          - Allerzielen
Lelietje van dalen     - Christus
Lotus                        - Zuiverheid
Madeliefje                 - Reinheid, maagdelijkheid
Witte lelie                  - Geestelijke reinheid en het Maria-symbool
Roze roos                 - Jij en ik
Witte en rode rozen  - Voor altijd samen
Tulp                          - Ik bid voor je
Vergeet-mij-nietje     - Ware liefde
Rode anjer               - Zuivere liefde
Zonnebloem             - Gerichtheid naar God
Heemstroos              - Tedere schoonheid
Kogel amarant          - Eeuwig durende liefde
Roze anjer                - Ik zal je nooit vergeten

Hoe gedraag je je op een begrafenis?

1. Dresscode

    Bij een formele begrafenis is stemmige kleding, zoals zwarte kleding, het meest gepast. Tenzij er een uitdrukkelijk verzoek is om in een andere kleur gekleed te komen. Soms wordt genodigden gevraagd in het wit te komen.

    Als er geen dresscode is, is zwarte kleding altijd gepast. Hoge hakken kunnen wel, zolang de pumps een sobere uitstraling hebben en er niet te feestelijk uitzien.

    Je kunt je ook meer verdiepen in het gezin en je afvragen welke kleding zij zouden waarderen bij de uitvaart. Soms zijn nabestaanden al blij dat je komt en maakt de kledingkeuze niets uit, maar dat verschilt per gezin.

    Wees matig in je make-up en draag geen juwelen.

    Zonnebrillen: Tijdens een uitvaart zie je mensen, vooral bekende Nederlanders, een zonnebril dragen. De BN’ers doen dat vooral om zich af te schermen voor de media. Aan de ogen is immers direct het intense verdriet af te lezen: de tranen in je ogen of de rood omrande ogen van het vele huilen. Met een zonnebril houd je het verdriet voor jezelf en stel je je minder kwetsbaar op.  Het wel of niet willen tonen van je emotie is heel persoonlijk en dien je te respecteren. Tijdens een begroeting zet je je zonnebril wel even af, om in elkaars ogen te kijken.

2. Begrafenis of crematie

    Kom ruim op tijd, zodat je nog iets in het condoleanceregister kunt schrijven en dat je klaar staat om met de stoet mee te gaan. Vergeet niet je mobiel uit of op de trilstand te zetten.

    Ga niet bij de ingang van het crematorium roken. Als je geen uitnodiging ontvangen hebt, kun je wel naar de algemene bijeenkomst gaan of naar de condoleance.

    Laat in het crematorium of in een kerk de eerste rijen leeg voor de naaste familie en vrienden.

3. Besloten begrafenis

Als de familie een besloten begrafenis wenst, worden alleen de genodigden verwacht.

4. Begrafenisstoet

Geef de volgauto’s van de naaste familie de gelegenheid direct achter de lijkwagen te rijden.

5. Reünie

Op een begrafenis of crematie komen vaak mensen bijeen die elkaar lange tijd niet gezien en gesproken hebben. Blijf je bewust dat je bijeen bent gekomen vanwege een overlijden. Demp je stem en pas je gedrag aan vanuit mededogen voor het gezin. Gedraag je zo onopvallend mogelijk. Het is geen feestelijke gebeurtenis.

6. Emotie tonen

Bij het zien van de begrafenisstoet kunnen de tranen je al in de ogen springen. Of tijdens een emotionele toespraak of zang kun je je emoties misschien niet bedwingen en kun je het niet droog houden. Zorg dat je tissues bij je hebt om je tranen te drogen.

7. Gelegenheid tot condoleren

Spreek vanuit je hart. Je condoleert de familie met een handdruk of een omhelsing. Soms zijn woorden overbodig. Blijf echter niet te lang staan praten met de naaste familie, omdat er nog meer mensen in de rij staan te wachten om de familie te condoleren.

8. Afscheid overledene

Vaak krijg je nog gelegenheid afscheid te nemen van de overledene als deze in de kist opgebaard ligt. Houd gepaste afstand als anderen voor je afscheid nemen. Neem zelf ook rustig afscheid en geef daarna anderen de kans ook afscheid te nemen van de overledene. Ga als gast niet alle linten en kaartjes van de bloemen lezen.

Soms wil je de persoon bij leven blijven herinneren en kun je ervoor kiezen niet langs de opgebaarde te gaan. Logisch, maar niet altijd vanzelfsprekend: spreek altijd positief over de overledene of houd je mond.

9. Begraafplaats

Laat de naaste familie en vrienden de beste plek rondom de baar innemen. Ga niet op andere graven staan en blijf op de paden. Stel je bescheiden op. Op de wens van de familie zal zij het eerst of het laatst afscheid nemen. Volg die wens op. Als zij het laatst afscheid nemen, zullen alle aanwezigen eerst een laatste groet brengen en weggaan en als laatste de familie. Soms word je een bloem of een schepje zand aangeboden om op de kist te gooien. Neem waardig afscheid van de dode en loop stil weg.

10. Koffiemaaltijd

Na een begrafenis of crematie word je doorgaans uitgenodigd voor een kopje koffie. In enkele gevallen is er een drankje. Wees gematigd in het eten van de hapjes, broodjes of snacks. Het is de bedoeling dat je na je kopje koffie afscheid neemt van de familie en weer vertrekt.

Bij een crematie is er maar beperkte tijd, omdat vaak een volgende groep wacht.

11. Protocol

De uitvaartondernemer zorgt ervoor dat de hele uitvaart volgens protocol verloopt en dat alles dus in goede banen wordt geleid zodat er waardig afscheid genomen kan worden van de overledene. Volg zijn of haar instructies op, wees behulpzaam en gedraag je respectvol.

12. Rouwperiode

Na de begrafenis begint de rouwperiode pas echt. Voor iedereen is de duur van een rouwperiode verschillend. Het kan variëren van één tot twee jaar. Vroeger bestond een rouwperiode voor echtgenoten uit 18 maanden: zes maanden zware rouw, zes maanden half zware rouw en zes maanden van lichte rouw.  De rouw van een broer duurde zes weken zwaar.

Wat moet je zeggen tegen de nabestaanden? En wat "moet" je doen?

Belangrijkste is dat je de familie blijft steunen, zolang ze het nodig hebben. De aanloop wordt na een begrafenis of crematie doorgaans minder, terwijl de behoefte aan steun juist groter wordt. Het gemis is natuurlijk immens en soms groter wordt naarmate de tijd verstrijkt. Blijf je daarvan bewust.

Bron: Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler.

 
© 2009 - Tentje-huren.nl