Helium GEVAREN!!

 

HET GEVAAR VAN HELIUM INADEMEN:

Het líjkt zo grappig: even flinkhelium inhaleren en dan korte tijd kunnen praten met een Donald Duck- of Smurfen-stemmetje. Iedereen heeft het wel eens gezien op televisie, of meegemaakt op een feestje. U heeft natuurlijk de lachers even op de hand maar het is en blijft voor u gewoon levensgevaarlijk een risico dat nogal eens ernstig wordt onderschat.

Waar komt dat stemmetje vandaan?

Helium is een heel licht (edel)gas. Niet brandbaar, niet giftig, reukloos en je kunt het niet horen, zien of voelen. Bij inademing van helium verandert de resonantie in de spraakholte. De snelheid van het geluid gaat in helium driemaal zo snel als normaal, waardoor ook de klanken veranderen. Dat leidt tot dat ‘leuke’ Donald Duck-effect.

Gevaren!!

en… helaas waar gebeurd:

Omdat heliumgas zeven maal lichter is dan lucht, blijft het na inademing bovenin de longen achter én in het bloed, waardoor de opname van zuurstof ernstig kan worden bemoeilijkt. Ingeademde helium kan leiden tot bewusteloosheid, verstikking en zelfs een plotselinge dood.

De bewusteloosheid in eerste instantie kan leiden tot een ademstilstand, daardoor gebrek aan zuurstoftoevoer naar de hersenen en onherstelbare schade aan het centrale zenuwstelsel, met levenslange verlamming of zelfs de dood tot gevolg. Zelfs het kort inademen van helium kan al tot verstikking leiden, terwijl je niet beseft dat je stikt.

In de afgelopen twee jaar kostte het ‘voor de gein’ inademen van helium, voor zover bekend, het leven aan een 13-jarig meisje in Noord-Ierland en aan een 14-jarig meisje in de Amerikaanse staat Oregon.

Conclusie:

Het is natuurlijk sowieso al weinig voor de hand liggend om technische gassen bewust in te ademen of zelfs te inhaleren. Maar doe dat vooral nóóit met helium, en wij waarschuwen u voor dit gevaar. Treed vooral actief op wanneer u een dergelijk, onderschat gevaar in de praktijk signaleert! 

Bij veilig gebruik kunt u helium uiteraard gewoon toepassen voor ballonnen.

 
© 2009 - Tentje-huren.nl